Zeci de familii care locuiesc în cartierele Valea Hotarului-Iapa din Sighetu Marmației au rămas fără apă potabilă după ce în conducta de alimentare cu apă la care erau racordate a fost introdusă o substanță cu miros specific petrolier. Oamenii au făcut plângere la poliție iar reprezentanții Serviciului de Gospodărire a Apelor Maramureș au prelevat probe din bazinele de apă pentru a stabili substanța care a fost deversată în apă.
”La data de 14 septembrie 2021, Poliția Municipiului Sighetu Marmației a fost sesizată prin plângere penală de către 18 cetățeni din Sighetu Marmației, cu privire la faptul că persoane necunoscute au introdus în conducta de alimentare cu apă potabilă o substanță cu miros specific petrolier. În urma activităților de cercetare la fața locului, polițiștii au constatat că instalația cu apă a locuitorilor de pe strada Valea Hotarului din Sighetu Marmației este o instalație neautorizată, nefiind în administrarea unei persoane juridice sau autorități ale administrației publice locale, fiind construită din fonduri proprii de către locuitorii de pe această stradă între anii 1988-1999. La fața locului a fost prezent și un inginer din cadrul SGA Maramureș, care a prelevat un număr de cinci eșantioane probe din bazinele de captare a apei, care urmează să fie înaintate la laborator în vederea stabilirii substanței care a fost deversată în apă. Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de infectarea apei, faptă prevăzută de art. 356 din Codul Penal”, a precizat Anca Pop, agent de poliție IPJ Maramureș.
În această zonă a fost și viceprimarul municipiului Sighetu Marmației, Daniela Onița Ivașcu, pentru a sta de vorbă cu oameni și împreună cu reprezentanții societății de salubrizare a distribuit apă în zonă.
”La solicitarea mai multor cetățeni din zona Valea Hotarului- Iapa m-am deplasat la fața locului. Aceștia întâmpină probleme serioase în ceea ce privește alimentarea cu apă. Cetățenii din zona respectivă au o rețea proprie de apă și întreaga alimentare cu apă a fost contaminată cu substanțe încă ndeidentificate. Există un mare risc de îmbolnăvire a populației din zona respectivă, e vorba de zeci de gospodării, de bătrâni, de copii. Mai mult, aceeași rețea alimenta și grădinița și școala din Cearda, unități școlare care sunt frecventate de peste 100 de copii. În momentul de față nu este apă pentru gospodăriile din zonă, oamenii au rămas practic fără alimentare cu apă menajeră, este destul de greu în zonă și am considerat că pot să vin în sprijinul lor asigurându-le ieri, cu ajutorul societății Herodot, apă menajeră pentru gospodării dar și pentru școală și grădiniță. Este o soluție de moment, situația este în continuare critică în zonă”, a declarat Daniela Onița Ivașcu, viceprimarul municipiului Sighetu Marmației.
Deoarece localnicii din zonă nu sunt racordați la serviciul de alimentare cu apă a orașului, vor rămâne fără apă până la soluționarea problemei.