Toleranță zero pentru dezinformare. Ministerul Digitalizării a lansat primul mecanism oficial de raportare a conținutului deepfake din România. Este vorba despre platforma no fake, disponibilă pe site-ul ministerului şi care va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ceea ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online.
Astfel, oamenii pot raporta conținutul deepfake de pe rețelele de socializare Facebook, Instagram, Google, YouTube și TikTok. Platforma va asigura analiza rapidă și transmiterea către platforme în termen foarte scurt, de până la 60 de minute, a cererilor care vizează falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online, cu scopul eliminării.
Potrivit ministrului Bogdan Ivan, platforma no fake va asigura raportarea și analiza rapidă a acelor materiale, puține, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare rețea socială în parte. Bogdan Ivan a mai dat asigurări că va echipa din cadrul ministerului va asigura permanența în preluarea cererilor în fiecare zi, inclusiv în weekend, în intervalul 08:00-22:00. Platforma no fake funcționează ca un canal de raportare temporar în anul 2024 și vizează asigurarea integrității alegerilor democratice, atât la nivel local, național și prezidențial, cât și la nivel european.