Într-o perioadă în care oportunitățile de investiții sunt din ce în ce mai diverse, riscurile asociate cu fraudele financiare sunt pe măsură.
La nivelul Serviciului de Investigații Criminale Maramureș au fost înregistrate în cursul săptămânii trecute mai multe sesizări referitoare la săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online.Prejudiciile cauzate în urma acestor false investiții a persoanelor vătămate se ridică la sume exorbitante. Practic, acestea sunt induse în eroare prin postări sponsorizate/reclame pe rețelele sociale să investească în acțiuni și criptomonede pentru a câștiga sume de bani mult mai mari decât investiția inițială.
Modul de operare al infractorilor constă în invitația publicului de a accesa anumite link-uri care conduc către o pagină unde li se solicită să completeze datele personale și să constituie un depozit. Pentru o credibilitate mai mare aceștia postează testimoniale false ale unor „câștigători”, care au investit în acțiunile promovate, și s-au bucurat de un câștig fabulos.
Tot pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, aceștia postează interviuri cu mai multe personalități publice, a căror imagine a fost prelucrată prin programe/aplicații de editare pe bază de inteligență artificială, care „recomandă” cumpărarea acestor acțiuni rentabile.
Așa ar fi fost înșelată o femeie, care a sesizat polițiștii la data de 19 august a.c., despre faptul că, în cursul lunii iulie 2024 a văzut o reclamă referitoare la investiții în acțiuni, în care apăreau diferite persoane publice, care promovau faptul că se pot face profituri mari. A acccesat reclama și și-a introdus numărul de telefon pentru a putea fi contactată. Ulterior, aceasta și-a descărcat o aplicație de control la distanță, a urmat pașii indicați de persoanele care au contactat-o, efectuând mai multe depuneri în valoare totală de peste 150.000 de lei.
Polițiștii continuă cercetările sub coordonarea procurorului de caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.
Unei alte femei care a sesizat polițiștii la data de 21 august a.c., i-a fost promis un câștig de 10.000 de euro pentru o ”simplă” investiție de 500 de euro. Astfel că, și în acest caz, victima a urmat toți pașii, constatând după ce nu a mai reușit recuperarea sumelor de bani, că a fost înșelată.
Atenție la câștigurile fără muncă și la propunerile unor persoane necunoscute în a face diferite investiții! Niciodată nu oferiți datele cardului și nu acceptați să instalați pe dispozitivele dvs. diferite aplicații prin care persoane necunoscute pot să aibă acces la dispozitivul dumneavoastră de la distanță.