România oferă, pentru prima dată, o soluție integrată pentru eliminarea deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul țării.
Pentru a combate acest fenomen, 10 proiecte de investiții pentru instalarea unor echipamente de captare și îndepărtare a deșeurilor plutitoare vor fi dezvoltate, în acest an și anul viitor, în România, în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare și Maramureș.
Sistemele de colectare acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare, după conceptul “capcana deșeurilor”, dezvoltat de asociația olandeză Clear Rivers. Capcana deșeurilor a fost deja testată cu succes în țări precum: Olanda, Ungaria sau Indonezia. Sistemul reține deșeurile din râu prin brațul mobil, direcționându-le în “capcană”, o cuvă de colectare cu o capacitate de 5 metri cubi.
El funcționează neîntrerupt, având autonomie completă. Nu consumă energie electrică, nu necesită intervenție umană pentru funcționare și este fabricat din deșeuri recuperate din râuri. Totodată, nu pune în pericol ecosistemul și nu afectează biodiversitatea, fiind astfel un sistem eficient și sustenabil.
După colectare, deșeurile sunt sortate și transportate către fabricile de reciclare din România, unde apoi sunt procesate și transformate în produse noi.