Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței se va acorda, începând cu 1 noiembrie, în acord cu prevederile Legii consumatorului vulnerabil, ce a apărut acum câteva zile. Totuși, similar cu regulile de până acum, cererile pentru primirea acestui ajutor vor trebui depuse până pe 15 octombrie. În acest context, prezentăm azi procedura și actele necesare obținerii ajutorului pentru încălzire, așa cum apar ele în Legea consumatorului vulnerabil.
Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a apărut acum câteva zile și se va aplica din 1 noiembrie. Printre altele, această lege va stabili, de la data amintită, cine are dreptul la ajutorul de încălzire și cum îl poate cere.
Practic, ajutorul de încălzire este reglementat, până pe 1 noiembrie, prin OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, iar ulterior va fi reglementat prin Legea 226/2021.
“Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure”, stabilește, mai întâi de toate, Legea consumatorului vulnerabil.
OUG nr. 70/2011 stabilește acum (până pe 1 noiembrie, când va fi abrogată) că, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Valoarea acoperită de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.
Citește continuarea pe avocatnet.ro.