Cinci percheziţii domiciliare au fost făcute în Maramureş pentru destructurarea unei grupară specializată în furtul de aparatură medical. La data de 27 februarie 2024, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și serviciilor de investigații criminale Tulcea, Maramureș, Iași, Suceava și Brașov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 22 de percheziții domiciliare, la persoane fizice și juridice, în cadrul unui dosar penal în care sunt cercetați membrii unui grup organizat de criminalitate itinerantă, specializat în comiterea de furturi de aparatură stomatologică, pe teritoriul Franței.
Din aceste activități de cooperare a rezultat că membrii grupului organizat ar fi comis, în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2023, 19 furturi, pe întreg teritoriul Franței, acestea vizând peste 3.000 de bunuri din societăți care ar fi fabricat sau comercializat aparatură stomatologică. Prejudiciul total cauzat este de aproximativ 4.500.000 de euro.
”În urma activităților, din data de 27 februarie a.c., au fost depistate 8 persoane cercetate, în cauză. Acestea au fost reținute, urmând a fi predate judecătorilor din cadrul curților de apel competente, pentru a dispune cu privire la predarea lor. De asemenea, alte 4 persoane au fost conduse la sediul poliției, pentru audieri, în calitate de martor. În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate aparate și instrumente medicale stomatologice, despre care există bănuiala rezonabilă ca ar fi fost furate din Franța, 16.500 de euro, telefoane mobile ale membrilor grupării și înscrisuri.
De asemenea, au fost ridicate, întrucât erau deținute ilegal, o replică armă, un pistol neletal, o armă lungă letală, ce erau suspuse regimului autorizării, 106 cartușe cu glonț de 9 mm, precum și alte mijloace de probă. Armele și muniția depistate au fost ridicate de polițiștii de investigații criminale, urmând a fi predate structurilor specializate în domeniul armelor, munițiilor și substanțelor periculoase, respectiv în domeniul combaterii criminalității organizate, pentru continuarea cercetărilor” se arată în comunicatul emis de Poliția Română.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activități au participat criminaliști și luptători ai serviciilor pentru acțiuni speciale din județele vizate. De asemenea, au participat anchetatori francezi și ofițeri de legătură ai Jandarmeriei Naționale Franceze din cadrul Ambasadei Franței la București.