Salvamontiștii atrag atenția celor pasionați de drumeții, că aceasta este perioada în care viperele ies din adăpost pentru a se împerechea, iar riscul de a le întâlni este foarte mare. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin propria decizie ating şerpi şi sunt imprudente.
Salvamontiștii maramureșeni reccomndă celor care locuiesc sau călătoresc în zone in care exista şerpi, să îmbrace haine ce acopere picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta.
Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur.
Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri.
În cazul în care ați fost mușcat de viperă se recomandă să nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator. Cereți ajutor prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic pe cat posibil victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă.
Este important să știți că nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată și nu se pune gheață pe mușcătură. SPJ Salvamont Maramureș vă indeamnă la multă atenție și responsabilitate. Acestia precizează că atunci când sunteți pe munte, întotdeauna puteți fi expuși unui factor de risc , mai mult sau mai puțin identificat.