Începând din anul 2000, în fiecare an, în 29 septembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se sărbătoreşte în toată lumea Ziua Mondială a Inimii.
Cu acest prilej, organizaţii de sănătate, societăţi specializate în cardiologie, fundaţii, instituţii guvernamentale şi de sănătate organizează diferite manifestări, pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global.
Acţiunile organizate cu ocazia acestei zile îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, precum şi modul în care pot fi prevenite aceste afecţiuni. În spaţii publice sunt amplasate corturi în care populaţia îşi poate măsura tensiunea arterială sau nivelul colesterolului.
“Datorită eforturilor depuse de-a lungul ultimilor 20 de ani, secția de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare este capabilă să rezolve aproape toate situațiile de urgență în patologia cardiovasculară. Ne înscriem astfel cu mândrie, în Transilvania, alături de centrele universitare din Cluj, Tg. Mureş şi Oradea. Anual spitalizăm peste 2000 de pacienți şi asigurăm tratamentul intervențional salvator de viață la 250-300 infarcte de miocard, realizăm peste 350 de angioplastii elective, mai mult de 100 de arteriografii şi intervenții vasculare periferice, şi implantăm peste 150 stimulatoare cardiace şi defibrilatoare electrice interne de asemenea salvatoare de vieți. Odată cu operaționalizarea compartimentului de chirurgie cardiacă vom fi capabili să rezolvăm integral toate situațiile de urgență în cardiologie, dar şi să programăm pacienții pentru intervenții cardiace care altfel ar necesita liste lungi de aşteptare sau costuri mari în centrele private. “ a declarat Conf. Dr. Călin Pop, medic primar cardiolog, șeful Secției Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență, Baia Mare.
Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.
„În cadrul Spitalului Județean de Urgență, Baia Mare se desfășoară un amplu proces de investiții și modernizare, deoarece ne dorim să oferim cele mai bune condiții atât pacienților, cât și medicilor și personalului medical care își desfășoară activitatea în spitalul nostru. Sănătatea maramureșenilor este prioritatea noastră și zi de zi muncim în Spitalul Județean pentru realizarea acestui obiectiv”. a adăugat managerul spitalului, Alexandru Oros.