Miercuri, 18 decembrie, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea și administratorul public, Sandu Hotima s-au întâlnit cu vicepreședintele Euromontana, Radu-Adrian Rey pentru a discuta prioritățile zonelor montane din perspectiva activității asociației în cadrul căreia Județul Maramureș este membru activ.
Vicepreședintele Euromontana, Radu Adrian Rey, a prezentat activitatea asociației din ultimii ani și oportunitățile care pot fi valorificate prin rețeaua de membri, iar președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat interesul sporit pentru accesarea de fonduri europene și elaborarea unor proiecte având ca țintă dezvoltarea zonei montane și sprijinirea producătorii locali.
Punctele de interes comun identificate de cei trei oficiali au fost dinamizarea activităților menite să dezvolte zonele montane prin intermediul instrumentului numit ITI – Investiții Teritoriale Integrate rezultat din Regulamentul 1060/2021 al Uniunii Europe, precum și stadiul administrativ al noii Strategii de Dezvoltare Durabilă a Zonei Montane care poate aduce pe viitor un plus de investiții în zonele de munte, printre care și județul Maramureș.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea l-a asigurat pe vicepreședintele Euromontana, Radu-Adrian Rey că va realiza în viitorul apropiat o serie de demersuri la nivel guvernamental, respectiv Ministerul Agriculturii și Guvernul României, pentru a identifica stadiul în care se află acest document strategic vital pentru zonele montane.
În plus, administratorul public, Sandu Hotima se va preocupa de catalizarea factorilor interesați pentru cristalizarea la nivel județean sau regional a unui ITI care să atragă fonduri către localitățile și zonele cu problematică similară. ITI reprezintă un instrument inovativ multi-fond introdus de către Comisia Europeană (CE) în perioada de programare 2014 – 2020 pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată. Din fondurile alocate prin Programele Operaționale 2014-2020 a fost finanțat ITI Delta Dunării.
O altă temă abordată a fost deschiderea unor colaborări mai strânse cu Agenția Națională a Zonei de Montane și mediul nonguvernamental care se preocupă de zona montană cu scopul de a promova opțiunea ca producătorii locali din zona de munte să-și certifice produsele cu mențiunea de calitate „produs montan”, care aduce un plus de valoare și apreciere din partea potențialilor cumpărători.
Reprezentanții Consiliului Județean l-au asigurat pe vicepreședintele Euromontana de întregul sprijin și la nivel european în cadrul Comitetului Director al asociației, urmând ca toți să se implice pentru a aduce în atenție problematica zonelor montane din județul Maramureș și România.