Spitalul Municipal Sighetu Marmației desfășoară proiectul “Consolidarea capacității Spitalului Municipal Sighetu Marmației în gestionarea situației de urgență cauzată de criza COVID-19”, parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Valoarea totală a proiectului este de 10.803.481,10 RON, iar perioada de implementare este între 28.04.2021-30.09.2022. Proiectul va avea ca indicator de rezultat „Capacitate adecvată de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 și de gestionare a crizei sanitare”.
La momentul redactării cererii de finanțare, Spitalul Municipal Sighetu Marmației îngrijește pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, dar nu deține aparatura necesară pentru a trata cazurile mai dificile.
De asemenea, în cazul afluenței unui număr mai mare de pacienți infectați, cu simptomatologie medie din punct de vedere al complicațiilor medicale, spitalul nu poate răspunde eficient și în timp util. În urma implementării acestui proiect, prin intervenția POIM, indicatorul de rezultat va avea valoarea DA, toate paturile din secția de Boli Infecțioase și secția ATI vor fi dotate corespunzător.
De asemenea, Compartimentul de Primiri Urgențe va avea capacitatea de diagnostic și intervenție rapidă în cazul pacienților infectați cu SARS-CoV-2.
În urma intervenției POIM vor fi implementate și o serie de măsuri de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în interiorul Spitalului și în rândul personalului iar Spitalul Municipal Sighetu Marmației va avea capacitate adecvată de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2.
Prin implementarea proiectului, este vizată îndeplinirea a patru obiective specifice:
- Achiziționarea de echipamente de protecție pentru limitarea transmiterii infecției de la pacienți la personalul spitalului;
- Achiziționarea de substanțe dezinfectante (biocide) pentru dezinfectarea mâinilor, a suprafețelor și a instrumentarului;
- Achiziționarea de echipamente pentru dezinfecția aerului, a suprafețelor, a instrumentarului, precum și a mâinilor și încăltămintei pacienților și a vizitatorilor ce intră în incinta spitalului;
- Realizarea unor spații speciale, dotate corespunzător pentru triajul epidemiologic, izolarea pacienților suspecți și crearea unui salon de ATI dedicat acestei afecțiuni.