În ultimele luni, începând cu primăvara acestui an, salvatorii montani angajaţi, voluntari şi aspiranţi ai SPJ Salvamont Maramureş au lucrat la un proiect dificil, dar totodată extrem de benefic pentru viitor, proiectul derulându-se în Munţii Maramureşului, sub linia de frontieră cu Ucraina.
Aceste actiuni fac parte din programul de prevenţie fără de care şansele de a diminua apariţia accidentelor în zonele extrem de expuse ale Munţilor Maramureşului se reduceau fantastic.
Astfel, s-au plantat stâlpi pentru marcarea unor cărări mai jos de linia de frontieră pentru a direcționa atât turiştii, cât şi refugiaţii ucrainieni care se încumetau să coboare prin abruptul pâraielor de sub vf. Pop Ivan spre o zonă mai accesibilă ca și dificultate evitând astfel ajungerea în zona stâncoasă și cu cascade a pâraielor, unde cei surprinsi de configuraţia zonei nu mai aveau şanse să se întoarcă fără echipamente de escaladă.
O eventuală încercare de a parcurge mai departe traseele înseamnă efectiv punerea în pericol a integrităţii corporale şi de multe ori chiar viaţa.
„Noi, cei de la Salvamont Maramureş, cu mâinile goale, cu răngi, cu echipamente de lucru cărate zeci de kilometri, am reuşit să plantăm în acele zone sălbatice acei stâlpi indicatori, iar pe cele mai abrupte porţiuni am instalat cabluri metalice care de-acum vor oferi o siguranţă celor care vor ajunge si vor tranzita aceste extrem de dure şi primejdioase regiuni” spun reprezentanţii Salvamont Maramureş.
Absolut toti salvatorii montani, fie angajaţi, voluntari sau aspiranţi au depus eforturi uriaşe pentru finalizarea lucrărilor înainte de venirea iernii.
„Pentru că ne pasă şi pentru că ne dorim siguranţa oricui se aventurează în zona Munţilor Maramureşului , fie că e acolo benevol, ca turist, fie că străbate zona nevoit, ca refugiat din calea războiului, părăsindu-şi familia, prietenii, riscandu-şi viaţa” au mai precizat reprezentanţii Salvamont Maramureş.