Muzeul Maramureșan invită tinerii să se înscrie la un concurs de artă și scriere creativă pe teme etice, un proiect pilot implementat în urma unei finanțări obținute de muzeu, prin Casa Memorială „Elie Wiesel”. Obiectivul general al proiectului este de a promova democrația printr-un apel la un concurs de eseuri pornind de la personalitatea lui Elie Wiesel.
Proiectul este finanțat de Alumni Ingagement Innovation Fund, acordat prin Departamentul de Stat al S.U.A prin Ambasada Statelor Unite la București. De la înființarea sa în 2011, Departamentul de Stat al SUA a finanțat peste 500 de proiecte prin intermediul Alumni Engagement Innovation Fund, cunoscut și sub numele de AEIF.
Aceste proiecte, conduse de absolvenți ai programelor de schimb
guvernamentale americane – ExchangeAlumni, au sporit colaborarea regională și globală a absolvenților, au sprijinit obiectivele de politică externă ale SUA și au adus beneficii comunităților din întreaga lume.
Muzeul Maramureșan în parteneriat cu alți membri alumni au aplicat pentru finanțarea unui proiect educațional ce presupune organizarea unui concurs de eseuri pe teme etice în care tineri între 18 și 24 de ani sunt invitați să se înscrie la o competiție care-i ajută să analizeze situații cu implicații etice ale societății noastre.
Sunt acceptate lucrări sub formă de eseuri scrise sau ilustrate, materiale digitale, foto/video. Scopul proiectului este de a promova standardele euro-atlantice de democrație, stat de drept și incluziunea minorităților prin problematizarea temelor etice ale democrației și incluziunii minorităților printr-un apel la un concurs național de eseuri folosind exemplul lui Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului, activist pentru drepturile omului și Laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Înaintea depunerii eseurilor, tinerii vor putea să se înscrie la o serie de ateliere de scriere creativă organizate în centre universitare din țară: Baia Mare, Cluj Napoca, Alba Iulia, București, Constanța și Sighetu-Marmației.