Târgul mierii de albine din Sighetu Marmației a ajuns anul acesta la a XII-a ediție. Astăzi zeci de apicultori au fost prezenți în Parcul Central al orașului cu produse naturale bazate pe miere. Nu au lipsit nici standurile cu sucuri, dulciuri sau produse cosmetice care au la bază mierea.
”Am venit cu două sortimente de miere, salcâm și polifloră, mai avem și cătină, propolis și dulcețuri. Producția la salcâm a fost foarte bună, a fost și poliflora un pic de primavară, prima miere de mai, a fost și după dar mai puțină, în schimb nu am avut la pădure nici tei nici mană și mierea de mană este una dintre cele mai căutate dar nu am avut produse nici anul trecut și nici anul acesta. Prețurile s-au schimbat un pic la salcâm, au urcat la 40 de lei kg, in rest tot așa au rămas. Cumpărători au fost câțiva de dimineață, au fost și privitori mulți, sperăm să fie mai încolo. Cel mai căutat produs este mierea de salcâm dar și cătina se caută anul acesta mult, lumea s-a mai obișnuit cu produsul, dar salcâmul rămâne de bază”, a precizat Ileana Drimuș, apicultor.
”Noi am venit cu mai multe tipuri de miere, de exemplu de mană, de salcâm, polifloră, rapița, dar avem și diverse combinații cu miere, de exemplu avem cu merișoare, cu cătină, cu propolis, miere cu aloe, siropuri cu miere. Acestea sunt folosite pentru întărirea sistemului imunitar, pentru răceli, pentru diabet. Nu prea au fost cumpărători până acum, vânzarea este mai slabă ca și în alți ani”, a adăugat Maria Iuga, apicultor.
”Noi la târgul de miere din Sighetu Marmației am venit cu produse naturale, cătină, siropuri din fructe, sucuri naturale, fructe de cătină, polen și diverite preparate apicole. Sucurile sunt făcute 100% din fruct și folosim varianta cu miere de albină sau fără miere de albină. Aceste sucuri sunt niște suplimente alimentare foarte bune pentru imunitate mai ales că acum vine perioada rece și organismul nostru are nevoie de aceste vitamine ca să preîntâmpinăm gripa și chiar COVID-ul și să putem trece cu bine peste frig și peste iarnă”, a mai spus Petru Simule, apicultor.
În cadrul acestui eveniment apicultorii maramureșeni au ocazia să vadă și care sunt noutățile în ceea ce privește utilajele sau tehnicile de lucru.