Ambasadorul Regatului Maroc în România, Hassan Abouyoub, se va afla miercuri, 3 mai, în municipiul Sighetu Marmației. Oficialul va participa la manifestările prilejuite de evocarea personalității filozofului Ioan Bălin. Hassan Abouyoub va participa la manifestări, în semn de apreciere a întregii activități diplomatice a lui Ioan Bălin, care între anii 1997 și 2001 a fost ambasador al României în Regatul Marocului și unde a avut o prestație diplomatică excepțională, fiind decorat de către Regele Marocului cu Ordinul de Mare Comandor al Casei Regale.
Iată programul:
Ora 9:45 – Primirea Ambasadorului Regatului Maroc, în fața primăriei;
Ora 10:00 – Întâlnire cu oficialitățile municipiului Sighetu Marmației și ale județului Maramureș, în Sala Transist a Primăriei Sighetu Marmației;
- Intonarea imnulurilor de stat (România, Maroc)
- Cuvântul primarului Vasile Moldovan
- Cuvântul Ambasadorului Hassan Abouyoub
- Cuvântul Prefectului Rudolf Stauder
- Cuvântul Președintelui Asiației Progresiste Tisa (Botiș)
- Măriuca Verdeș, moment cultural artistic
Ora 11:30 – Dezvelire placă comemorativă la Tabac
Ora 12:00 – Moment comemorativ la Bustul filosofului Ioan Bălin, amplasat în fața Colegiului Național Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației;
- Parastas de pomenire
- Cuvântul primarului
- Citirea unui fragment din “Remember Ion Bălin”, de cătr un reprezentant al Colegiului Național Pedagogic
- Depunere coroane de flori (Primar, Ambasador, Colegiul Național Pedagogic, Asociația Progresistă Tisa, Colegiul Național Dragoș Vodă, un grup de prieteni ai filosofului)
Ora 13:00 – Simpozion omagial și de evocare a personalității filosofului Ioan Bălin, la CENTRUL CULTURAL PASTORAL SFÂNTUL IOSIF MĂRTURISITORUL din Sighetu Marmației, Sala Festivă “Episcop Dr. Vasile Stan”;
Profesor universitar, filozof, ambasador, ziarist, laureat al premiului Academiei Române, loan Bălin, s-a născut la 1 ianuarie 1947 in localitatea Călinești (Maramureș). A urmat cursurile Liceului Pedagogic din Sighetu Marmației, iar mai apoi cele ale Facultății de Filosofie a Universității din București, remarcat ca un vârf al generației sale.
După absolvirea facultății lucrează, pentru scurtă vreme, la un ziar in București, iar între 1972-1978, ca profesor de filosofie la Liceul „Dragoș-Vodă” din Sighetu Marmației. În 1978 pleacã, prin concurs, asistent universitar la Catedra de Logică a Institutului Politehnic din București, unde va rămâne până în anul 2001. La Universitatea „Titu Maiorescu” va activa ca profesor universitar până la sfârșitul prematur al vieții sale, la 3 aprilie 2006.
Între anii 1997 și 2001 a fost ambasador al României în Regatul Marocului, unde a avut o prestație diplomatică excepțională, fiind decorat de către Regele Marocului cu Ordinul de Mare Comandor al Casei Regale.