Comisia Economică a Senatului, condusă de senatorul Daniel Zamfir, a ajuns, miercuri, 5 octombrie, în Valea Jiului, pentru discuții despre situația în care se află Complexul Energetic Paroșeni, după ce s-a anunțat că urmează să se închidă din 2023. Din delegație fac parte și purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, și senatorii social-democrați Sorin Vlașin și Cristian Resmeriță.
„Săptămâna trecută s-a discutat foarte mult despre Complexul Energetic Paroşeni după ce amendamentul PSD și UDMR la Legea Decarbonării, prin care se scotea acest obiectiv de pe lista închiderilor n-a trecut de Comisia de specialitate a Senatului. Atunci, am sesizat cu toții situația ciudată și revoltătoare în care se află aceasta termocetrala modernizată, care respectă toate cerințele de mediu, dar care de circa 2 ani funcționează doar 2 zile din 7. Motivul? Lipsa de cărbune. Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, astăzi, împreună cu colegii mei, am participat la discuții cu reprezentanții conducerii și ai sindicatelor Paroșeni.” a spus senatorul PSD Maramureș, Sorin Vlașin.
Senatorul maramureșean spune că obiectivul major, pe lângă investiții, îl reprezintă independența energetică și producerea de energie ieftină pe plan intern.
„Este nevoie de câteva investiții, însă nesemnificative în raport cu obiectivul important pe care trebuie să-l urmărim în această perioadă de criză: securitatea și independența energetică, producerea de energie ieftină pe plan intern, prin orice fel de surse. Am înțeles din discuțiile de astăzi că amendamentul propus de noi este necesar, de aceea, vom continua să îl susținem împreună cu colegii deputați și să explicăm importanța și utilitatea lui.” explică senatorul PSD Maramureș, Sorin Vlașin.
Sorin Vlașin este de părere că termenele de închidere trebuie renegociate cu Comisia Europeană, având în vedere că s-a schimbat total contextul, iar Uniunea Europeană vorbește acum de RePower în loc de Green Deal, adică de energie ieftină, sigură și durabilă.
„Nu poți închide ceva, înainte să pui altceva în loc. Mai mult, am aflat că de pe Valea Jiului a plecat către Ministerul Energiei un plan strategic foarte bun care ulterior a fost modificat substanțial în drum spre Bruxelles. Cu ce intenții, rămâne de văzut.O primă concluzie a discuțiilor de astăzi a fost că este necesară creșterea numărului de angajați care vor lucra efectiv în producție, cât mai repede, în bază de concurs. Dacă există voință și sprijin, pot fi găsite soluții.” a mai spus senatorul Sorin Vlașin.