
Îmbogățirea patrimoniului multicultural al regiunii transfrontaliere prin cooperarea dintre
Ucraina și România. CONȘTIINȚA INTERCULTURALĂ A ORAȘELOR MULTINAȚIONALE: TOLERANȚA NOILOR GENERAȚII
Promovarea patrimoniului multicultural și restaurarea siturilor istorice: o nouă etapă de cooperare între Ivano-Frankivsk și Sighetu Marmației
În data de 24 Iulie, 2025, în sala de conferințe a Primăriei Sighetu Marmației a avut loc întâlnirea cu stakeholderiiîn cadrul proiectului Conștiința interculturală a orașelor multinaționale: toleranța noilor generații (InterCities). În cadrul acestei întâlniri au participat autorități locale, ONG-uri, agenții de turism și profesioniști din domeniul culturii. Aceast[ întâlnirea a servit drept oportunitate de a atrage atenția asupra importanței conservării patrimoniului construit, mobil și imobil specific minorităților etnice din zona transfrontalieră ca parte a patrimoniului nostru cultural. Prin colaborarea părților interesate, care posedă expertiză variată, discuțiile lansate vor facilita dezvoltarea unor strategii cuprinzătoare, incluzive și durabile pentru conservarea și gestionarea patrimoniului cultural.

Proiectul InterCities vizează creșterea toleranței sociale față de comunitățile naționale și grupurile etnice de la granița Uniunii Europene. Este o inițiativă ce urmărește să îmbunătățească două obiective turistice culturale, bazându-se pe principiile cooperării și a valorilor comune cu istoria veche de secole pentru o mai bună descoperire, conservare și promovare a patrimoniului multicultural. Proiectul prevede un set de activități care vizează aprofundarea înțelegerii valorilor comune, dezvoltarea dialogului intercultural și creșterea atractivității turistice a regiuniiReabilitarea și restaurarea a trei case monument din Muzeul Maramureșan aparținând unor grupuri etnice.
Bugetul total al proiectului este de 457.733,42 euro, din care 411.960,07 euro sunt finanțați de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg VI-A Next Ungaria-Slovacia-România-Ucraina. Durata proiectului este de 20 de luni, începând cu 1 martie 2025.
Proiectul va deschide noi oportunități de conservare și promovare a patrimoniului multicultural, încurajând dialogul intercultural și stimulând turismul regional.
Îi invităm pe toți cei interesați să se alăture acestei călătorii culturale. Urmăriți actualizările, participați la evenimente și descoperiți patrimoniul unic al regiunii de graniță.
Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la:
Muzeul Maramureșan
muzeulmarauresului @yahoo.com
0262311521
Website: www.muzeulmaramuresului.ro
Pentru a afla mai multe despre programul Interreg VI-A Next Ungaria-Slovacia-România-Ucraina, vizitațihttps://next.huskroua-cbc.eu/.
Acest comunicat de presă a fost elaborat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Muzeului Maramureșan și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Comunicat de presă
