Pita de Pecica devine al doisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european, anunță Ministerul Agriculturii.
„În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat luni, 26 iunie, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), „Pită de Pecica – IGP”.” se arată în comunicatul ministerului.
Produsul „Pită de Pecica” este un produs de brutărie copt și copt congelat obținut din aluat dospit și copt în cuptoare. „Pită de Pecica” este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată. Produsul are formă neregulată, ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă, cu greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg.
Toate etapele de fabricare a produsului „Pită de Pecica – IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv unitatea administrativ teritorială Pecica, județul Arad.
Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice.
Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune. Astfel, pita de Pecica se alătură celor 11 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european.
sursă foto: Ministerul Agriculturii