Sub coordonarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș a fost executată o acțiune în sistem integrat pe raza municipiului Sighetu Marmației, având ca obiectiv descoperirea și combaterea activităților ilicite derulate pe domeniul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat, precum și asigurarea climatului de ordine și siguranță publică.
În cadrul activităților au participat polițiști din cadrul Serviciului Rutier, Serviciului de Ordine Publică, Biroul Siguranța Școlară, polițiști ai municipiului Sighetu Marmației și din cadrul Poliției Șomcuta Mare, sprijiniți de specialiști ai Direcției Regionale Antifraudă Fiscală 6 Oradea.
Actiunea s-a concretizat în executarea de filtre rutiere pe principalele rute de transport, respectiv atât pe D.N. 1C(Șomcuta Mare), cât și pe D.N. 18 (Sighetu Marmației), pentru descurajarea acestor tip de fapte.
În urma verificărilor specifice, polițiștii au verificat 75 de operatori economici care derulează activități comerciale pe diferite paliere și au fost oprite și controlate 44 de autovehicule de transport marfă, fiind legitimate 63 de persoane.
Neregulile constatate au condus la aplicarea de către polițiști a 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 32.000 de lei, pe linie de circulație pe drumurile publice, domeniul silvic, pentru nerespectarea O.U.G. 28 din 1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, a Legii 349 din 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun și Legea 296 din 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
A fost confiscată cantitate de 12,53 mc material lemnos, pentru care nu se dețineau documente legale de proveniență și transport. De asemenea, au fost confiscate diferite sume de bani, în valoare totală de 6.578 de lei.
Totodată, în contextul activităților derulate, au fost verificate și instruite trei obiective pe linia respectării legalității în domeniul sistemelor de pază și protecție, o unitate școlară, precum și mai mulți operatori economici care își desfășoară activitatea în zona adiacentă a unităților de învățământ, având ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a operatorilor economici referitor la comercializare către minori a produselor din tutun, băuturi alcoolice și băuturi energizante.
Acțiunea face parte dintr-o serie de măsuri continue luate de Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș pentru a asigura un climat de siguranță și a descuraja orice activitate infracțională.