Municipiul Sighetu Marmației mai are doi cetățeni de onoare. În cadrul ședinței ordinare de marți, 20 decembrie, aleșii locali au votat proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Sighetu Marmației domnului Dr. Toma Hanciuța și domnului Dr. Gheorghe Ștef.
„Ambii absolvenți ai unor prestigioase Universități de Medicină din România, au obținut titlul de Doctori în Științe Medicale, iar în municipiul nostru sunt recunoscuți pentru dăruirea cu care au exercitat de-a lungul anilor nobila lor profesie.” a precizat primarul Vasile Moldovan.
**
În anii 1970/80, medicul Toma Hanciuța a desfășurat o activitate bogată și în afara spitalului, a făcut parte din colectivul Universității populare, care avea pe atunci câteva zeci de cursuri, a activat în brigăzile științifice ale Casei de cultură, susținând conferințe, deplasându-se în intreprinderile și instituțiile sighetene, în cartiere și localitățile din jur, răspunzând întrebărilor și solicitărilor cetățenilor. Este un iubitor de carte și un important colecționer de obiecte de artă. S-au adunat decenii în care medicul Toma Hanciuța a dovedit că era cel mai bun chirurg din această zonă a Maramureșului.
Medicul internist, Gheorghe Ștef, doctor în științe medicale, a reușit prin modul său de a fi, de a vorbi, să cucerească încrederea și respectul pacienților, a întregii comunități. În mod sigur, modul de a se comporta a fost influențat de experiența acumulată într-o familie cu șapte copii, călindu-se la numeroasele greutăți pe care le-a avut în copilărie și adolescență.
A fost elev la Școala generală din satul Sâlța, apoi la școlile nr. 2 și 3 din Sighetu Marmației și la Colegiul Național Dragoș Vodă. A urmat Facultatea de medicină din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca. Ca student a obținut rezultate foarte bune la examene, beneficiind de bursă de studii, iar la terminarea facultății s-a situat printre primii absolvenți de medicină din țară. A ales să se întoarcă în Maramureș ca medic de medicină generală în comuna Botiza.
A fost apoi medic rezident în specalitatea medicină internă la Cluj Napoca și București, medic specialist și medic primar la Spitalul municipal Sighetu Marmației. Din anul 1986 a fost medic șef la secția de medicină internă. A ocupat în două rânduri funcția de director medical și o dată de manager al Spitalului municipal Sighetu Marmației. C
a medic șef al secției de medicină internă s-a preocupat de o bună organizare a serviciilor, de modernizarea și dotarea secției, astfel că la retragerea din activitatea spitalicească, a lăsat o secție care asigură condiții decente de spitalizare și tratament.
În anul 1998 obține titlul de doctor în științe medicale în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, avându-l ca îndrumător pe prof. univ dr. Mircea Grigorescu.
Dr. Gheorghe Ștef va continua să-și desăvârșească pregătirea profesională și va obține competența în Ecografie generală, a urmat mai multe cursuri postuniversitare dintre care amintesc: Actualități în medicina internă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București; apoi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și tot acolo la cursul Actualități în gastroenterologie.
A participat anual la Congresul de Medicină internă și la Congresul de gastroenterologie. A organizat întâlniri profesionale în cadrul Spitalului, creditate de către Colegiul Medicilor din România.A publicat lucrări de specialitate în revista „Clujul Medical”. A participat la Congresul European de gastroenterologie de la Viena.
A fost, un mandat, consilier muncipal, implicându-se cu discreție în viața social-politică a orașului, fiind însă prezent la multe din evenimentele culturale, științifice, artistice și mai ales sportive din oraș, fotbalul fiind o pasiune veche, practicat de la juniori la seniori, iar acum este unul din animatorii grupului de sigheteni amatori, de vârste diferite, care practică sportul ca mijloc de întreținere a sănătății.
Prof. Aurel Ghilezan, l-a inclus în volumul „Oameni de seamă ai Maramureșului” (2011), realizând un portret a unei personalități complexe, a unui maramureșean care și-a adus cu prisosință aportul în nobila sa profesie.
**
Prof.dr. Ioan Dorel Todea