La cei aproximativ 78 de ani ai săi, Pălăguța Hodor din Slătioara, o mare păstrătoare a meșteșugurilor populare din Maramureș, a dus arta țesutului tradițional tocmai în Emiratele Arabe Unite.
În compania fiului său, profesorul univesitar Nicolaie Hodor, dar și directorului Casei de Cultură a Studentilor „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, Flavius Milășan, Pălăguța Hodor și-a dus o parte din zestre la Forumul Internațional al meșteșugurilor tradiționale, desfășurat în orașul Sharjah din Emiratele Arabe Unite, în perioada 16-21 ianuarie.
În cadrul manifestării, a fost prezentată această tehnică și artă din numeroase țări ale lumii. Au participat grupuri de pe continentele Asia, Africa, Europa și America.
Pălăguța Hodor a expus o parte a colecția personală de țesături, alesături, costume populare, trăistuțe maramureșene, dar și multe altele, realízate cu propriile mâini, în gospodăria proprie. De asemenea, a făcut pentru public și câteva demonstrații live de țesut în tiară, tors, croit și cusut haine de pănură. În timpul lucrului, a cântat cântece despre culesul cânepii și despre țesut.
Participanții din România au purtat tot timpul haine tradiționale, iar profesorul universitar Nicolaie Hodor a fost singurul purtător de clop din întreaga adunare. Vizitatorii au apreciat, în mod special, munca și tradiția românească și și-au exprimat dorința de a vizita România, pentru a vedea, la fața locului, imaginea societății tradiționale românești. Numeroși români care locuiesc în EAU au vizitat expoziția care le-a răscolit sufletul și le-a a dus aminte de anii copilăriei.
Legăturile strânse dintre Sharjah Institute for Heritage și Casa de Cultură a Studentilor „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca duc la promovarea țării, ca păstrătoare a unei tradiții care a dispărut sau care este pe cale de stingere pe plan mondial, dar încă este vie și puternică însatele românești.
sursă foto/informații: prof. dr. Nicolaie Hodor