În perioada toridă a verii, riscul de producere a incendiilor de vegetație crește considerabil. Pompierii atrag atenția însă că prin adoptarea unei atitudini preventive și prin semnalarea cu vigilență a producerii unor astfel de evenimente, fiecare poate contribui la protejarea mediului.
De asemenea Inspectoratul pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii.
Această practică trebuie evitată deoarece:
Există risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții.
Reprezintă pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
Are impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.
: Pentru a preveni incendiile de vegetație nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt. Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.