Primele insule ecologice digitalizate, achiziționate cu fonduri din PNRR în cadrul Programului de management al deșeurilor, au ajuns deja în Târgu Lăpuș.
„Felicit administrația locală pentru modul profesionist în care, proiect cu proiect, construiește bunăstarea întregii comunități, de la instalarea de sisteme moderne pentru colectarea separată a deșeurilor, până la creșterea eficienței energetice a clădirilor, iluminat public modern sau stații de încărcare a mașinilor electrice!
Facem pași importanți pentru un mediu mai curat și mai sănătos, iar prin instalarea acestor insule ecologice digitalizate ne și asigurăm că pregătim deșeurile pentru reutilizare și valorificare, adică exact ceea ce presupune tranziția la economia circulară” a declarat ministrul Mircea Fechet.
Investiția, în valoare de 196.000 euro, cuprinde 14 eco-insule digitale cu câte cinci containere de câte 1,1 metri cubi, care vor înlocui platformele actuale de depozitare a deșeurilor din cartierele cu blocuri. Accesul la aceste echipamente se va face pe bază de cartelă, fiecare locatar depunând deșeurile pe 5 fracții (rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, sticlă, plastic/PET/metal), doar în locația destinată asociației de proprietari din care face parte, iar sistemul va înregistra cantitatea de deșeuri aruncate. Recipienții de colectare sunt dotați cu senzori de umplere.
Târgu Lăpuș, un orășel cu 13.000 de locuitori din Maramureș, a reușit să ridice nivelul de reciclare a deșeurilor la 60%, devenind, astfel, localitatea cu cea mai ridicată rată de reciclare din România, mai mare chiar decât media europeană de 49%.
Proiectul de gestionare a deșeurilor a început la Târgu Lăpuş în 2009. Primăria a reuşit să obțină fonduri europene de aproape un milion de euro, iar acum are propria direcție de salubrizare, dar și o stație de sortare a deşeurilor.
Astfel, deșeurile sunt colectate separat pe şase fracţii, după care sunt valorificate. Lăpuşenii își propun să ajungă în cel mai scurt timp la o rată de reciclare de 80%.