În această perioadă a anului în gospodăriile maramureșenilor se sacrifică un număr considerabil de porci destinați prelucrării într-o gamă diversificată de preparate tradiționale ce se consumă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Pentru a prevenii evenimentele neplăcute ce pot apărea prin consum de carne neexpertizată Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș reamintește câteva reguli de bază conexe acestei activități pe care populația trebuie să le urmeze.
Astfel carnea și preparatele din carne obținute la nivelul gospodăriilor sunt destinate doar consumului familial și nu este permisă comercializarea acestora; se sacrifică doar animalul sănătos care nu prezintă semne de boală, după sacrificarea animalelor și înainte de a consuma din carnea acestuia este obligatorie executarea examenului trichineloscopic la medicul veterinar, odată cu proba destinată efectuării examenului prezentați și crotaliile animalului sacrificat pentru ca acesta să fie scos din baza națională de date, în cazul depistării parazitului Trichinella spiralis întreaga cantitate de carne se supune distrugerii, iar proprietarul animalului poate beneficia de despăgubire la valoarea de piață cu condiția ca animalul să fie identificat, iar cel care solicită despăgubire să fie proprietar al animalului.
În cazul în care sacrificați porcul crescut de către membrii ai familiei ce locuiesc într-o altă localitate, luați legătura cu medicul veterinar și solicitați eliberarea ”buletinului de examinare” care atestă că a fost efectuat examenul trichineloscopic cu rezultat negativ, iar carnea este bună de consum.
Este permisă achiziționarea de porci vii doar din localitățile nesupuse restricțiilor privind pesta porcină africană, iar animalele să fie identificate și însoțite de (Certificat sanitar și Documentul de mișcare). Înainte de orice tranzacție comercială consultați medicul veterinar din localitate.
Evitați achiziția de carne sau preparate din carne din locații neautorizate/neînregistrate sau de la persoane necunoscute.