În transmiterea bolilor infecto-contagioase circulația animalelor reprezintă o componentă esențială. Adesea în absența controlului acestei activități sunt zădărnicite toate celelalte măsuri aplicate pentru eradicarea bolilor. Aceasta este și explicația instituirii zonelor de protecție și supraveghere în jurul focarelor de boală, în aceste zone circulația animalelor este restricționată/interzisă nu numai pentru specia la care evoluează boala ci și pentru celelalte specii de animale. Pentru a depista persoanele care nu respectă măsurile dispuse de autorități au fost făcute controale în mai multe zone ale județului.
”Este destul de greu pentru crescătorii de animale ce dețin mici gospodării să pună în aplicare măsurile dispuse de autorități, în condițiile în care prosperitatea gospodăriei depinde într-o mare măsură de activitatea de achiziționare/vânzare a animalelor. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Maramureș vine întotdeauna în sprijinul gospodăriilor consiliindu-i asupra modului corect în care se poate face comerț cu animale vii în/din zonele nesupuse restricțiilor. Există din păcate și persoane care încearcă eludarea măsurilor/dispozițiilor institiute de autorități. Pentru identificarea acestora în cursul lunii octombrie, inspectorii D.S.V.S.A. Maramureș împreună cu lucrători ai IPJ Maramureș, au desfășurat o serie de controale în trafic, pe căile rutiere de acces spre localitățile unde mai deunăzi funcționau târgurile de animale. Au fost surprinși transportând animale fără documente care să ateste proprietatea și/sau fără documente de mișcare, certificate de sănătate eliberate de medicii veterinari mai mulți ”comercianți”” precizează reprezentanții DSVSA Maramureș.
Acestora le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale, sumând un număr de 28 sancțiuni în cuantum de 39300 lei. Localitățile cele mai frecventate de ”târgoveți” au fost Bogdan Vodă, Ariniș, Dragomirești, Sighetu Marmației.