Deputatul PNL Maramureş, Florin Alexe, a participat la conferința „Eat smart. Eat local. Cât producem și consumăm local?”, o dezbatere substanțială despre viitorul resurselor alimentare.
La eveniment au participat și Gabriel Sescu, președintele Băncii pentru Alimente, Paul Mușat, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fermelor Agrobrava, Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România, Valer Hancas, Director Comunicare şi Corporate Affairs Kaufland Romania & Moldova, Ionuț Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, și Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„După ce am inițiat prima lege care a vizat combaterea risipei alimentare din România, adoptată în anul anul 2016, în ultimii ani, împreună cu reprezentanții societății civile și deputați din toate partidele parlamentare democratice, am promovat modificările necesare pentru actualizarea cadrului legislativ privind limitarea irosirii resurselor alimentare.” a precizat parlamentarul.
Prin adoptarea noului proiect, a fost simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate. De asemenea, va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii.
În plus, magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.