De azi, Cimitirul Vesel din Săpânța este trist. Dumitru Pop Tincu, sculptorul crucilor din Cimitirul Vesel de la Săpânța s-a stins din viață, la vârsta de 67 de ani. Dumitru Pop Tincu a fost cel care a continuat opera lui Ion Stan Pătraș, cel care a inițiat epitafurile vesele din Cimitirul Vesel din Săpânța, devenit celebru în toată lumea.
Dumitru Pop Tincu a fost un ambasador al promovării și păstrării patrimoniului cultural maramureșean. Crucer, sculptor, pictor și poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureșean, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, Dumitru Pop a dus mai departe creația lui Stan Ioan Pătraș și a promovat Maramureșul și Cimitirul Vesel din Săpânța în întreaga lume.
Dumitru Pop-Tincu s-a născut la data de 25 august 1955 în Săpânța, Maramureș. Încă de mic, de la vârsta de doar 9 ani, îl admira pe Stan Ion Pătraș – unt’eșu Ion, cum îl numea, vecinul nașei sale – muncind, sculptând în lemn, confecționând lucruri preponderent utilizate în casa și gospodăria maramureșeană.
Atras fiind de meșteșugul prelucrării lemnului, acesta devine ucenicul meșterului Stan Ion Pătraș, începând cu anul 1964 până în 1969. În perioada 1970-1973, urmează cursurile Școlii Profesionale de Mecanici Utilaj Greu Timișoara (Orțișoara) și în următorii 3 ani, până la încorporarea în armată, lucrează ca mecanic pompagiu în fabrică.
De mic, manifestă pasiune și pentru arta cuvântului, dragostea pentru versul popular făcându-l ca, în 1979, să devină membru al Cenaclului literar George Coșbuc din Sighetu Marmației și colaborator al Cenaclului Flacăra, această ultimă ipostază facilitându-i întâlnirea cu personalități ale vieții literare din anii 80 ai secolului al XX-lea: Alexandru Raicu, Virgil Carianopol, Laurenṭiu Ulici, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu.
Din 1977, după moartea lui Stan Ion Pătraș, Dumitru Pop-Tincu preia atelierul maestrului său și devine continuatorul acestuia, iar, până în 2020, a fost custodele Casei memoriale Stan Ion Pătraș.
sursă foto: Mariana Scubli