Programările pentru concediile de odihnă ale salariaților din anul 2022 ar trebui stabilite până la sfârșitul anului 2021, așa cum prevede Codul muncii. Astfel, angajatorii au la dispoziție peste două luni pentru a iniția consultări cu salariații proprii și a stabili în ce perioade se vor putea lua concediile de odihnă.
Codul muncii prevede că salariații își pot lua concediile de odihnă dintr-un an în baza programărilor stabilite de angajator până la finele anului anterior. Însă nu scrie și că programările sunt obligatorii pentru companii.
„Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor”, stabilește actul citat.
Prin urmare, angajatorii pot renunța la programările în avans dacă vor. Totodată, dacă există consultări, acestea nu trebuie să se finalizeze printr-un acord, pentru că firmele decid dacă și cum se stabilesc programările, după cum ne-au confirmat avocații de la Țuca Zbârcea & Asociații cu o altă ocazie.
Citește continuarea pe avocatnet.ro