Astăzi este cea mai tristă zi din an. Această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Blue Monday, termen conceput pe baza mai multor factori deprimanți specifici, care pot contribui la o stare generală de tristețe sau lipsă de motivație.
În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool şi de ciocolată din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.
În contextul zilei de Blue Monday, starea de supărare, anxietate ori chiar depresie este scoasă cât mai mult la suprafață în rândul populației, pentru a există o aplicatibilitate mai mare decât în cazul stării de fericire.
„Atribuirea unei zile a tristeții, care poartă denumirea de Blue Monday, a apărut pentru prima dată în anul 2005, în cadrul unei companii de publicitate. S-a folosit această formulă pentru a sugera că această zi chiar este, în mod științific, cea mai tristă din an, din cauza unor combinații de factori negativi. Printre cele mai populare conotații negative care sunt legate de cea mai tristă zi din an se află: schimbarea vremii, structura financiară, rezoluțiile Anului Nou și distanța față de sărbători.