Având în vedere că în sezonul rece sunt utilizate la capacitate maximă instalațiile de utilizare a gazelor, societatea de distribuție a gazului din Sighetu Maramației vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni.
”Pot să le recomand consumatorilor ca în perioada friguroasă să respecte toate instrucțiunile înmânate cu ocazia verificărilor sau reviziilor instalațiilor de gaz de către delegații societății noastre dar și de către alți delegați ai unor societăți autorizate. În primul rând trebuie să mențină în priză toate detectoarele montate în imobil sau în bucătării prin care se poate semnala dacă există gaze sau nu în instalația consumatorilor. În al doilea rând, dacă simt orice miros de gaz să nu umble la aparatele electrice, să nu umble cu foc sau la bec, etc, și să anunțe de îndată dispeceratul nostru la telefoanele pe care le cunosc. Noi avem un serviciu permanent și intervenim într-un timp foarte scurt. În această perioadă să deschidă geamul și ușile și să nu umble cu surse de foc. Societatea noastră va acționa de urgență și va lua măsurile necesare ca să nu se producă niciun fel de accident”, a precizat Viorel Timoce, directorul societății de distribuție a gazului din Sighetu Marmației.
De asemenea reprezentanții firmei de distribuție a gazului atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă intervențiile la instalațiile de gaz.
”Să nu modifice instalațiile la gaz, să nu facă nicio modificare fără aprobări, să nu utilizeze gazul în alte scopuri decât pentru cel aprobat, adică pentru pregătirea hranei, pentru apa caldă sau încălzirea locuinței. Le recomandăm consumatorilor să își doteze aparatele de încălzire cu termometre care să fixeze temperatura, noi recomandăm la 21 de grade, dacă au nevoie de temperatură mai mare o pot regla până la 23-24 de grade și să revină în anumite perioade ale zilei ca să o mai reducă să nu aibă consum foarte mare. Cei care au anumite probleme ne pot suna oricând sau ne pot contacta prin email sau fax și noi vom lua măsurile necesare”, a adăugat Viorel Timoce.
Și în ceea ce privește utilizarea buteliilor de gaz în sezonul rece sunt anumite recomandări.
”În butelii este gaz petrolier lichefiat, adică acest gaz băgat sub presiune devine lichid. În orice recipient se umple doar 80% din valoarea acestuia, respectiv trebuie să rămână 20% capacitate goală pentru a se gazifica. Gazul petrolier lichefiat la temperaturi cu minus nu se gazifică și atunci trebuie ținut în casă undeva între 30 minute și o oră fără să fie folosit după care se poate folosi și merge perfect. Gazul petrolier lichefiat dacă se întoarce butelia este bază lichidă adică curge ca și apa dar se evaporă în câteva secunde. Și din vechea tradiție de pârjolire a porcului se poate vedea că butelia trebuie să stea la căldură sau să se toarne apă fierbinte pe ea deoarece la temperaturi apropiate de 0 grade sau chiar cu minus nu se gazifică. Singurul gaz care se gazifică și are aceeași presiune constantă până la -60 este propanul, dar acesta se foloseste doar industrial, nu pentru uz casnic”, a explicat reprezentantului unei firme de distribuție a buteliilor de gaz.
Se recomandă ca în cazul în care se simte mirosul puternic al gazului să se stingă toate focurile, să se deschidă ușile și ferestrele.