Din ce în ce mai puțini tineri se află pe piața muncii din România. Numărul celor care muncesc scade de la o lună la alta, arată cele mai noi date venite de la Institutul Național de Statistică. Paradoxal, numărul seniorilor, al celor peste 50 de ani, care se angajează crește de la o lună la alta. Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la acest paradox.
La finalul anului trecut, rata șomajului, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani era una uriașă, de 21,1%. Dacă ne uităm la numărul total de români care nu muncesc în acest moment, acesta depășește 440.000. Ca de fiecare dată, rata șomajului este mai mare în anumite zone ale țării. Județele din regiunea Sud Muntenia se află în topul clasamentului, iar aici vorbim de o treime din populație care nu muncește. Pe listă se află județe precum Argeș, Călărași, Ialomița și Teleorman.
Paradoxal, însă, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, în timp ce numărul tinerilor care muncesc este în scădere, numărul celor care au peste 50 de ani și care intră în câmpul muncii este în creștere. Ne uităm la prima jumătate a anului 2023. Și vedem cum numărul tinerilor a scăzut cu aproximativ 5.000, în timp ce numărul seniorilor a crescut cu 4.500. De altfel, una din estimările UE privind România este că se va tripla în următorii 10 ani numărul seniorilor de peste 65 de ani care vor lucra.
Citește continuarea pe digi24.ro