Ridicarea oficială a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) constituie o reușită istorică pentru țara noastră, este de părere senatorul PNL Maramureș, Cristian Niculescu Țâgârlaș. Mai mult decât atât, parlamentarul maramureșean remarcă faptul că a contribuit la acest succe, asta deoarece multe dintre modificările majore de legislației recomandate de UE au fost realizate în mandatul său de președinte al Comisiei Juridice a Senatului României.
Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a fost instituit de Comisia Europeană, la momentul aderării României la Uniunea Europeană în data de 1 ianuarie 2007, având ca obiectiv principal reformarea sistemului de justiție în vederea eficientizării sistemelor administrative și judiciare, criteriile de referință pentru evaluarea progresului României fiind reprezentate de eficacitatea și transparența sistemului judiciar în cazul instituțiilor cheie, în domenii majore precum integritatea, prevenirea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile societății.
Pe 22 noiembrie 2022, Comisia Europeană printr-un raport special a recomandat, ca în cazul României, să fie ridicat mecanism de verificare MCV, înlocuit cu mecanismul comun de verificare al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
„După 15 ani și un efort comun al autorităților, instituțiilor de justiție și al partenerilor europeni s-a recunoscut de către Comisia Europeană, finalizarea reformelor esențiale și îndeplinirea tuturor recomandărilor MCV. O muncă de echipă cu rezultate extraordinare pentru țara noastră, eliminarea mecanismului reprezintă un succes de etapă pe care trebuie să îl continuăm cu reforme substanțiale în domeniul justiției, scopul esențial fiind accesul facil la justiție al cetățenilor și un sistem juridic eficient, la standarde europene”, a concluzionat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.