Muzeele din țară se pregătesc intens pentru cel mai așteptat eveniment muzeal al anului: Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă, 13 mai, atunci când muzeele, dar și spațiile expoziționale alternative, se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele.
Pregătiri se fac și la Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației, care invită publicul la o altfel de descoperire.
„Descoperiți-ne altfel de… Noaptea Muzeelor este un eveniment care antrenează întreg Muzeul Maramureșan. Spunem acest lucru, deoarece noi funcționăm ca și un complex muzeal. De ce altfel? Deoarece, venim în fața publicului cu expoziții diverse, care promovează patrimoniul cultural și a altor zone.” anunță reprezentanții muzeului.
Iată propunerile:
- Vernisajul expoziției „Moștenirea săsească” – partener : Muzeul ASTRA Sibiu (Muzeul Etnografic al Maramureșului);
- Despre poveștile straielor populare în expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite” – 12 muzee partenere (Muzeul Etnografic al Maramureșului);
- Sacralitate, icoane și iconari în expoziția „Isus trecând prin Înviere!” – partener Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” (Muzeul Etnografic al Maramureșului)
- Seară de film (Casa memorială Elie Wiesel);
- Tur nocturn în muzeul satului (Muzeul satului maramureșean) și seară de film;
- Civilizație preistorică dispărută în expoziția „Cultura Cucuteni” (Muzeul de Istorie-Arheologie);
- Jocuri create în Sighet în expoziția „Cum să-ți creezi propriul joc” (Muzeul de Științele Naturii);
- „Joacă… tu urmezi” – ateliere de jocuri create la Sighet (Muzeul de Științele Naturii);
- „În căutarea speranței” – expoziție de pictură. Autor: Bacs – Balea Daniela (Sălile de expoziții temporare);
- Expoziție de pictură Traian Bilțiu – Dăncuș, colecția Muzeului Maramureșan (Centrul Cultural pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul);
- Arta Lemnului în Maramureș, colecția Muzeului Maramureșan (Centrul Cultural pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul);
Toate acestea se transpun într-o invitație aleasă atât pentru comunitatea locală cât și pentru turiștii aflați în urbea noastră în această perioadă, mai anunță reprezentanții muzeului.
Noaptea Muzeelor este organizată de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR) și a devenit, în ultimele aproape două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale, un adevărat fenomen social, cu cifre de audiență ce gravitează în jurul cifrei de un milion, la nivelul întregii țări.