Investițiile făcute în ultimul an în modernizarea Spitalului Județean Baia Mare și politica managerială de dezvoltare a serviciilor medicale oferite de spital au făcut ca această unitate medicală să devină un reper în regiunea Nord-Vest a țării.
Modernizările la spitalul județean se fac în mod constant, pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune echipamente medicale și de personal medical la cele mai înalte standarde profesionale.Pentru a oferi pacienților servicii performante de diagnostic, la SJUBM a fost achiziționat un computer tomograf care acoperă toată gama de investigații CT necesare unui spital judeţean, cu ajutorul lui fiind făcută prima investigație angio – CT- coronariană din județul Maramureș.
Performanțele medicale din cadrul Spitalului Județean Baia Mare au dus și la intervenții chirurgicale în premieră. Astfel, la Secția Ortopedie Traumatologie au fost făcute două intervenții deosebite: artroplastie de genunchi cu proteze totale ( a fost demarat și programul de artroplastie de genunchi cu proteze totale) și artroplastie de genunchi, utilă pentru tratamentul chirurgical al gonartrozelor limitate doar la unul dintre cele două compartimente a genunchiului, limitând evoluția acestor afecțiuni degenerative.
De asemenea, la Secția Chirurgie toracică s-a realizat o intervenție chirugicală unui pacient internat în spital pentru o formațiune tumorală mediastinală anterioară. Intervenția chirurgicală este un exemplu de colaborare de succes între mai multe ramuri chirurgicale, respectiv chirurgie toracică și chirurgie cardiacă.
Seria premierelor medicale a continuat cu o serie de proceduri EVAR (reparare endovasculară a aortei abdominale infrarenale). O echipă multidisciplinară de medici din specialitățile cardiologie intervențională, chirurgie vasculară, ATI a efectuat cu succes procedurile necesare pentru cinci pacienți care prezentau risc procedural major datorită patologiei, vârstei și comorbidităților asociate, făcându-i candidați inadecvați pentru operație deschisă, clasică.
Procedurile au fost mult mai ușor de suportat de către pacienți și de asemenea recuperarea bolnavilor a fost mult mai rapidă decât în urma unor intervenții clasice. Aceste proceduri au putut fi realizate datorită includerii SJU Baia Mare în programul Național de Boli Cardiovasculare – subprogramul de proceduri prin tehnici hibride pentru tratamentul anevrismelor de aortă abdominalǎ al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Pentru a răspunde nevoii pacienților de a primi îngrijiri de sănătate diversificate și pentru a diminua afluxul acestora către unități sanitare din centre universitare precum Cluj Napoca sau Târgu Mureș au fost înființate secții noi. Astfel, spre sfârșitul anului a fost inaugurat Compartimentul de Chirurgie Cardiovascularǎ. Înființarea compartimentului în cadrul spitalului este rezultatul unor eforturi și demersuri care s-au făcut cu gândul la creșterea calității actului medical.
Astfel, Spitalul Județean Baia Mare se situează pe același palier cu unități medicale de referință din județele învecinate. În cadrul acestui compartiment s-a realizat și prima intervenție pe cord deschis, o premieră istorică pentru spital. Această primă intervenție reprezintă o premieră și la nivel de țară, pentru că în niciun spital județean din țara noastră nu au avut loc asemenea intervenții.
Totodată, în decursul acestui an s-a pus accent pe implementarea conceptului de medicină integrată, fapt pentru care au fost realizate o serie de activităţi legate de amenajarea spaţiilor, înfiinţarea circuitelor organizatorice şi funcţionale pentru spaţiile chirurgicale şi medicale, dotarea cu tehnică şi aparatură medicală, de ultimă generaţie, respectiv unificarea Structurii Spitalizare de Zi.
Lucrurile sunt într-o continuă evoluție la Spitalul Județean, unde se lucrează în prezent la proiecte de viitor.
Spitalul are in derulare proiecte pe fonduri europene prin PNRR care vizează:
- Modernizarea și dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare-19 867 149.41 lei;
- Dotarea Spitalului Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale – 35 319 199.21 lei;
- Dotare secție de terapie intensivă pentru nou-născuți -3 985 358 lei;
- Dotare cabinet planing familial – 251 260.45 lei;
Instalarea unui sistem de detectare/semnalizare alarmare a concentrației de oxigen si modernizare /extinderea infrastructurii electrice și de fluide medicale – 10.014.500 lei.
Cea mai mare unitate sanitară din județul Maramureș a beneficiat și anul acesta de o serie de sponsorizări în bani, bunuri materiale sanitare și aparatură medicală, de la sponsori generoși și inimoși, cărora le pasă de comunitate și care merită mulțumirile tuturor: ASOCIAȚIA PRIETENII SPITALULUI” DR. CONSTANTIN OPRIS” BAIA MARE, SC ROCHE ROMANIA SRL, SC OLAX DISTRIB TV SRL, EDIL BAUSTEEL SRL, ASCENDIS WELLNESS SRL, ASOCIATIA SALVAȚI COPIII, SC PFIZER ROMANIA SRL, EUROPHARM HOLDING SA, BAYER SRL, SENTINEL SRL, BILARDI PRODUCT SRL, VIFOR PHARMA ROMANIA SRL, SWEDISH ORPHAN BIOVITRUM AB, SC MEDIST SA, ARAMIS INVEST SRL, ITALSOFA ROMANIA SRL, LAGUNA, 4BRANDS SRL.
Deoarece investiţiile făcute în sistemul sanitar judetean vor salva vieţi și vor îmbunătăţi calitatea vieţii maramuresenilor, colaborarea dintre conducerea Spitalului Județean și administrația județeană este esențială.
Consiliul Județean Maramureș a achiziționat pentru Spitalul Județean aparatură medicală în valoare de 3.004.450 lei. De asemenea, tot cu finanțare de la Consiliul Județean s-a realizat și amenajat spitalizare de zi, un proiect în valoare de 370.400 lei. Studiile de fezabilitate pentru proiectele de extindere a spitalului, pentru digitalizare și pentru eficientizare prin recompartimentare, sunt finanțate tot de către Consiliul Județean, valoarea acestora ajungând la 370.400 lei.
„Scopul nostru este acela de a oferi servicii medicale de calitate și accesibile tuturor cetățenilor, indiferent de venituri, vârstă sau statut social. O mână întinsă omului bolnav aduce alinarea suferinței, însănătoșire și, în unele cazuri, salvarea vieții. Anul 2022 a fost unul cu multe provocări, în care am învățat că totul se realizează cu multă muncă și în echipă. Cu aceste gânduri, încheiem anul și ne bucurăm de succesele noastre, de frumusețea sărbătorilor petrecute împreună cu cei dragi. Să păstram ceea ce a fost bun, să privim cu încredere spre noul an și să fim pregătiți pentru realizarea a tot ceea ce ne dorim și ne-am propus pentru anul 2023, atât în plan profesional cât și personal.2023 să ne aducă tuturor sănătate, înțelegere, putere și bunăstare! LA MULȚI ANI!” manager Alexandru George Oros.
Comunicat de presă