La Aeroportul Internațional Maramureș a avut loc luni, 14 noiembrie, un amplu exercițiu de gestionare a unei situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație. Organizatorii exercițiului de simulare au solicitat prezența unei aeronave C-27J Spartan din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române.
Scenariul de intervenție pregătit de către organizatori făcea referire la o aeronavă care la aterizare, datorită unei rafale de vânt (80 km/h) lovește cu capătul aripii stângi pista, iar trenul de aterizare ia contact dur cu solul, respectiv izbucnirea unui incendiu. După anunțarea producerii situației de urgență prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (112), Prim-adjunctul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș, lt.col. Radu Bodea este anunțat și se va proceda la activarea Planului roșu de intervenție.
La locul producerii accidentului se vor deplasa echipaje de intervenție și mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș, SMURD Maramureș, Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazul” Maramureș, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Poliției Transporturi, grupuri de suport tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, voluntari de la Serviciu de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare și Crucea Roșie Română, filiala Maramureș.
De asemenea, se va proceda la alarmarea personalului din turele libere. Echipajele medicale vor proceda la triajul și acordarea primului ajutor medical de urgență, respectiv la transportarea pasagerilor la răniți la la Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.
Pentru buna desfășurare a intervenției, jandarmii maramureșeni împreună cu directorul general al aeroportului vor proceda la stabilirea perimetrului de acces, securizarea acestuia, respectiv asigurarea zonei de protecție, siguranței și ordinii publice în zona perimetrului aeroportuar.
Polițiștii maramureșeni vor asigura fluidizarea traficului autospecialelor de intervenție spre și de la locul aeroportului, balizarea zonei și accesul personalului și mijloacelor de intervenție la punctele de evacuare, triaj și asigurare medicală.
De asemenea, vor proceda la protecția zonei pentru conservarea probelor și vor participa sub conducerea procurorului la cercetarea cauzei și a producerii accidentului aviatic.