„Viitorul unei naţiuni este hotărât de modul în care aceasta îşi pregăteşte tineretul”, afirma încă din secolul al XVII-lea marele umanist olandez Erasmus.
O educație de calitate se poate face numai într-o şcoală modernă, cu o dotare bună, cu profesori de elită, o şcoală în care domneşte disciplina şi seriozitatea, în care părinţii sunt interesaţi şi implicaţi activ în serviciul de educaţie de calitate oferit de şcoală, un colectiv de cadre didactice profesional, o comunitate conştientă de calitatea viitorilor cetăţeni ce ies pe porțile lăcaşului de educaţie şi care investesc resurse financiare şi umane pentru dezvoltarea ei.
Regretatul director al CNDV Sighet, prof. Vasile Mih, a inițiat, aplicat și câștigat primul proiect Erasmus+, KA1 – Learning Mobility of Individuals KA102 – VET- „Primul pas în cariera ta IT” Project Identification or Contract Number 2019-1-RO01-KA102-062584 pe domeniul informaticii la colegiul sighetean.
„După revenirea din mobilitatea din 2019, ne-am gândit să aplicăm iarăși, deoarece experiența și rezultatele obținute au fost remarcabile.
În 2019 se câștiga din nou un astfel de proiect, pe o perioadă de 2 ani, doar că de o amploare mult mai mare. Grant-ul câștigat este în valoare de 156.880 euro, iar grupul țintă este format din 56 elevi din clasele a X-a și a XI-a profil matematică – informatică și 8 profesori însoțitori, care vor pleca în 4 fluxuri a câte 14 zile (stagiu de pregătire practică de 60 ore). Drumul până aici a fost foarte anevoios, pandemia, starea de urgență, învățământul online și mai ales dispariția prematură a managerului de proiect au stopat orice activitate din proiect. Cu mare greutate am reușit să luăm legătura cu Agenția Națională pentru proiecte europene și am reușit să facem modificările ce se impuneau pentru continuarea proiectului. Astăzi suntem gata de plecare în mobilitate.” ne-a mărturisit managerul de proiect, prof. Cornelia Hotea.
Echipa de implementare a proiectului formată din prof. Cornelia Hotea – manager proiect/ responsabil cu managementul calității, prof. Crina Marilena Voinaghi – responsabil monitorizare, prof. Andrea Burcuș – responsabil de specialitate, ec. Delia Ulici – responsabil financiar, Andreea Florina Manole – persoană contact/ responsabil cu formarea profesională, prof. Oana Kosztelnik – responsabil cu pregătirea lingvistică și culturală, prof. Brîndușa Oanță – responsabil cu diseminarea, a făcut toate demersurile necesare astfel încât duminică, 15 mai 2022, primul flux (14 elevi + 2 profesori) va face deplasarea și își va îmbunătăți cunoștințele de robotică, programare augmentată, pagini web și jocuri video, dar și cunoașterea altor locuri, prin excursii și vizitarea unor obiective de interes, pe o perioadă de 14 zile, în Cordoba – Spania.
La fiecare două săptămâni, un flux revine acasă, iar altul pleacă, astfel fluxul 4 va reveni acasă duminică 9 iulie 2022.
„Primul pas în cariera ta IT” este singurul proiect pentru informatică ce se derulează într-un colegiu din Maramureș.
„Sperăm să obținem acreditarea pe proiecte Erasmus, astfel ca elevii CNDV-iști să beneficieze de experiențe deosebite în fiecare an de acum încolo. Este cunoscută performanța colegiului nostru în această disciplină, informatica, rezultatele olimpiadelor și a concursurilor de profil, programare – robotică – multimedia – pagini web – elaborarea de softuri (utilitare sau educaționale) de-a lungul anilor, situează colegiul în topul clasamentelor. Dacă luăm în considerare numărul mare de absolvenți ai CNDV, absolvenți ce fac carieră în domeniul informaticii atunci putem fi mândri că suntem o școală de elită. Greutățile m-au determinat întotdeauna să devin mai perseverentă, mai luptătoare, reușind astfel să depășesc și să înving toate obstacolele… este de fapt deviza mea”, ne-a mai destăinuit managerul de proiect, prof. Cornelia Hotea.
Dacă vă doriți să fiți super IT – iști… vă invităm să deveniți CNDV-iști!
Foarte interesant sloganul echipei de proiect, foarte convingător!… Succes în implementarea „Primului pas în cariera ta IT” și… viteză maximă spre performanță!
Comunicat de presă