Maramureșul este alături de Ucraina de două lui. În tot acest timp, pe teritoriul județului au avut loc o serie de activități în sprijinul refugiaților care au trecut granița, dar și în sprijinul celor în nevoie de pe teritoriul Ucrainei.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a prezentat bilanțul acestor două luni pe scurt:
Peste 45 de transporturi pline cu ajutoare – de la alimente, produse de igienă, produse sanitare, medicamente până la paturi, saltele, pături, haine, apă, au fost primite din partea partenerilor din statele europene și nu numai.
Peste 90 de transporturi cu produse de strictă necesitate au fost trimise din depozitele amenajate de autorități și voluntari spre Ucraina.
Peste 30 de transporturi au ajuns la depozitul din Sighetu Marmației, pentru a fi distribuite refugiaților.
3 transporturi pline cu produse sanitare de la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”, Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare, Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus și Serviciul de Ambulanță Maramureș au fost trimise în Ucraina, pentru soldații și civilii răniți în război.
260 de copii instituționalizați, însoțiți de 92 de adulți, care au intrat în țară prin vama Halmeu, au fost preluați și duși în Baia Mare de reprezentanți ai DGASPC Maramureș, unde au fost cazați. Ulterior, aceștia au pornit spre Turcia de pe Aeroportul Internațional Maramureș.
11 firme de transport și-au arătat disponibilitatea de a efectua transport internațional și național pentru refugiați. Există un disponibil de 74 de autovehicule care pot fi mobilizate pentru transportul refugiaților.
Primul punct de tip ”Blue Dot” funcțional în România s-a deschis în Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmației. Aici se oferă refugiaților ucraineni servicii integrate, precum preluare, triere epidemiologică, asigurare de alimente și produse de strictă necesitate, transport și cazare în spațiile puse la dispoziție de societăți comerciale, instituții și persoane private. Containerul ”Mama și copilul”, achiziționat cu sprijinul UNICEF, este funcțional în Blue Dot din PTF Sighetu Marmației, iar în incinta sa se oferă servicii de consiliere socială și psihologică.
La sediul ASSOC Baia Mare are loc săptămânal o întâlnire a grupului suport a refugiaților, cu participarea reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, în cadrul căreia se stabilește strategia viitoarelor activități dedicate refugiaților: angajarea în câmpul muncii, locuri de joacă pentru copii, activități recreative etc.