Desfășurarea războiului pe teritoriul Ucrainei și situațiile de natură umanitară, fără precedent, impun adoptarea unor măsuri coordonate, menite să asigure protecția copiilor cetățeni ucraineni, precum și a persoanelor cu dizabilități care doresc să beneficieze de servicii sociale.
În acest context, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, în colaborare și coordonare cu autoritățile și instituțiile responsabile, a inițiat demersurile necesare astfel încât asigurarea respectării drepturilor copiilor și protecția lor adecvată să fie puse în practică, în regim de urgență și să răspundă nevoilor acestora, prin asigurarea accesului la serviciile de specialitate.
DGASPC Maramureș menține permanent legătura cu reprezentanții Poliției de Frontieră/Inspectoratul Teritorial Sighetu Marmației și Inspectoratului General pentru Imigrări, prezenți în punctul de trecere a frontierei, pentru a asigura preluarea și protecția copiilor cetățeni ucraineni, ajunși neînsoțiți pe teritoriul țării noastre.
Copiii, cuplurile mamă/copil și persoanele cu dizabilități sunt preluate de echipa mobilă de la punctul de trecere a frontierei și transportate în locațiile DGASPC Maramureș sau la asistenți maternali profesioniști din zona Maramureșului istoric, unde beneficiază de serviciile minime de bază, inclusiv consiliere psihologică, în cazul în care situația o impune.
”În ultimele zile am făcut eforturi pentru a ne mobiliza și pentru a asigura permanența la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației. Venim în sprijinul copiilor și persoanelor cu dizabilități ucrainene sosite în țara noastră, cărora le oferim cazare și servicii de specialitate în locațiile proprii. În această perioadă dificilă trebuie să dăm dovadă cu toții de solidaritate și înțelegere. Le mulțumesc tuturor pentru eforturile depuse, precum și autorităților, instituțiilor, organizațiilor neguvernamentale și voluntarilor implicați în aceste activități”, a declarat Alina Coste Mădăras, directorul general al DGASPC Maramureș.