Statutul asistenților maternali profesioniști, adică acele persoane care primesc în plasament un copil, asigurându-i îngrijirea și educarea, ar putea fi modificat astfel încât să includă o serie de beneficii în raportul lor de muncă, dacă o propunere legislativă înregistrată miercuri la Senat va ajunge să se aplice. Astfel, aceștia vor beneficia de protecție socială în caz de întrerupere temporară a activității, iar contractul individual de muncă ar putea fi încheiat pe o perioadă nedeterminată.
Prin propunerea de la Senat se urmărește, în esență, extinderea măsurilor de protecție socială de care pot beneficia asistenții maternali profesioniști.
Prin urmare, contractul individual de muncă, ce va fi încheiat cu un serviciu public specializat pentru protecția copilului, va putea avea o perioadă nedeterminată. În prezent, valabilitatea contractului individual de muncă depinde de cea a atestatului, acesta fiind valabil timp de trei ani, după cum apare în HG nr. 679/2003.
Totodată, conform reglementărilor actuale, contractul individual de muncă al asistenului maternal poate fi suspendat sau chiar încheiat în funcție de diferite situații, inclusiv în acele cazuri în care acesta nu deține în îngrijire un copil.
Citește continuarea pe avocatnet.ro