Munca subdeclarată sau, după cum este numită în mod curent, munca “la gri” reprezintă acea situație în care, în acte, salariatul are un venit mic, dar, în realitate, primește mai mulți bani, prin metoda “salariului în plic”. În această lună, Codul muncii a fost modificat, astfel încât acum legislația incriminează, alături de munca “la negru”, și munca subdeclarată. În cazul în care acceptă munca “la gri”, salariații pierd o parte dintre beneficiile date de munca declarată, riscând inclusiv o pensie mai mică decât cea pe care ar fi primit-o dacă ar fi lucrat în condiții perfect legale.
De la începutul acestei luni, munca la gri are o definiție legală, iar de miercuri poate fi și sancționată. Mai exact, după cum stabilește OUG nr. 117/2021, “muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale”.
Asta înseamnă că angajatorul trece în acte un salariu mic, dar, în realitate, salariatul primește mai mulți bani, nedeclarați la Fisc, sub formă de numerar – „salariu la plic”. Astfel, în cazul muncii “la gri” vorbim de existența unui contract individual de muncă, încheiat și înregistrat după lege, dar salariul declarat este mai mic decât cel pe care-l primește salariatul, diferența nefiind declarată autorităților.
Citește continuarea pe avocatnet.ro