Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice, cei interesați trebuie să aibă, pe lângă cunoștințele teoretice și practice necesare, și o serie de aptitudini fizice și mentale. Acestea se determină în urma unei examinări medicale, procedură obligatorie atât la obținerea permisului auto, cât și la reînnoirea acestuia. Dacă se constată că o persoană suferă de anumite afecțiuni, obținerea sau reînnoirea permisului auto poate fi amânată sau, în anumite cazuri, chiar refuzată.
Ordinul Ministerului Sănătății (MS) 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul stabilește, în primă fază, încadrarea conducătorilor auto în două grupe, mai exact, în grupa 1 și grupa 2.
Astfel, șoferii autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în grupa 1, în timp ce șoferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E sunt încadrați în grupa 2.
În funcție de gravitatea problemelor de sănătate pe care le au, conducătorilor li se poate elibera sau reînnoi permisul auto pentru una sau pentru amândouă grupele amintite.
De principiu, persoanele cu probleme majore de sănătate ce nu pot fi corectate nu pot conduce decât motociclete (motorete, scutere etc.) și autoturisme, nu și camioane sau alte mașini mari.
Citește continuarea pe avocatnet.ro