Din luna iulie operatorii de salubritate au obligația să nu mai ridice deseurile reziduale din mediul rural, dacă acestea sunt amestecate cu deșeuri biodegradabile. Măsura a fost stabilită de Consiliul Director al Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș. Prin proiectul SMID, fiecare comunitate rurală din județ a primit compostoare conform solicitărilor. În total au fost distribuite peste 82.000 de unități de compostare.
Prin noul Regulament al serviciului de salubrizare al judetului Maramureș, operatorii vor fi penalizați dacă nu respectă indicatorul de performanță în ceea ce priveste ponderea deseurilor biodegradabile în deșeul rezidual.
Scopul măsurii luate de Consiliul Director este reducerea costurilor cu serviciul de salubrizare și, implicit, a taxelor pe care le plătește populația. Condiția este ca fiecare cetățean din mediul rural să nu mai arunce biodeseurile în pubele.
Intră în categoria biodeseurilor: resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite; resturi de pâine şi cereale; cenuşă, rumeguş, fân şi paie; resturi vegetale din curte,bucăţi de lemn mărunţit; ziare, hârtie, carton, etc.
Pentru mediul urban Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere pregătește colectarea separată a biodeșeurilor. Fiecare utilizator al serviciului, cel putin din Zona 1 de colectare, va primi recipienți de colectare separată a biodeseurilor, indiferent dacă stau în zona de case sau de blocuri.