În acest sfârșit de săptămână, în noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de vară. Astfel, ceasul se dă înainte cu o oră, iar ora 3.00 va deveni ora 4.00 iar ultima duminică din luna martie devine cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore.
Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal va fi de trei ore, față de două ore când e ora de iarnă. Scopul principal al trecerii la ora de vară este de a profita la maximum de lumina naturală a soarelui.
Prin această schimbare pierdem o oră de somn, dar ne putem bucura de mai multă lumină naturală pe parcursul zilei, ceea ce poate să contribuie la o stare de spirit mai bună și la creșterea productivității.
Deși scopul principal al orei de vară este economisirea energiei și creșterea timpului petrecut în lumină naturală, schimbarea orei poate avea și efecte negative. Adaptarea la ora de vară poate să provoace anumite tulburări de somn, o stare acută de oboseală și de iritabilitate, mai ales în primele zile după schimbare, precum și scăderea nivelului de concentrare, ceea ce ne poate afecta performanța la locul de muncă, dar și starea generală de sănătate. De asemenea, studii recente arată că schimbarea orei poate să crească riscul de probleme cardiace și accidente rutiere în perioada imediat următoare.
Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.