Credincioșii ortodocși, care urmează calendarul iulian, se pregătesc pentru celebrarea Anului Nou. Revelionul pe rit vechi este sărbătorit în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2025. Mulți dintre creștinii de la noi celebrează sărbătorile sfinte de Crăciun și Anul Nou pe stil nou, potrivit calendarului ortodox, însă există și comunități în care este păstrată tradiția de a sărbători evenimentele, Crăciunul și Revelionul pe rit vechi. Printre acestea se numără comunităţile din Rusia, Ucraina, Serbia, Grecia, Bulgaria sau Georgia.
Calendarul iulian are un an obișnuit de 365 de zile, împărțit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile.
Persoanele care celebrează Revelionul pe rit vechi se pregătesc de sărbătoare în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Înainte de a trece în Noul An, în dimineața de Ajun, cete de tineri umblă pe străzi cu Plugușorul. Potrivit tradiției, gazda care primește urătorii va fi binecuvântată tot anul, iar locuința va fi păzită de rele. În dimineața de Anul Nou, pe 14 ianuarie, într-un vas cu apă se pune un bănuț (pe vremuri, acesta era din aur sau din argint). În apa curată, persoanele din casă se spală pe față, pentru a avea noroc tot anul. În anumite regiuni, încă se mai păstrează unul dintre cele mai vechi obiceiuri de la sat. Fetele tinere, nemăritate, pun busuioc afară, la fântâna din curte, iar a doua zi, dacă găsesc brumă depusă, atunci acesta poate fi un semn că se vor mărita chiar în acel an.
Și credincioșii care sărbătoresc Revelionul pe rit vechi consumă pește în noaptea dintre ani, deoarece, potrivit tradițiilor vechi, carnea simbolizează prosperitate și o trecere mai ușoară prin necazurile de peste an. Pentru masa de sărbători, românii pregătesc o plăcintă în care se ascunde o monedă, iar persoana care o găsește va avea noroc pe parcursul anului. Este un obicei deja celebru ca mesele festive să fie împărțite și cu persoanele nevoiașe în zi de sărbătoare.
Revelionul pe rit vechi este sărbătorit în această seară
Distribuie acest articole
Lasa un comentariu
Lasa un comentariu