Guvernul a simplificat, la propunerea Ministerului Muncii, Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, și a revizuit instrumentele standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, respectiv criteriile de încadrare în grade de dependenţă și fişa de evaluare socio-medicală. Modificările au fost propuse în contextul în care această grilă nu a mai fost actualizată din anul 2000.
Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice este utilizată în încadrarea persoanelor vârstnice în grade de dependență și în elaborarea planului individualizat de îngrijire și asistență.
Documentul adoptat propune utilizarea în evaluarea persoanelor vârstnice a unui instrument de măsură cu 36 de parametri prin care se evaluează dizabilitatea, propus de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a asigura o evaluare detaliată și sensibilă a funcționării acestor persoane, precum și o îmbunătățire a îngrijirilor și a calității vieții lor.
Revizuirea grilei contribuie la operaționalizarea și funcționarea celor 71 de centre de zi de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice, care vor fi înființate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Măsurile vor intra în vigoare de la 1 martie 2025, cererile de asistență socială înregistrate până la această dată urmând să fie soluționate conform legislației în vigoare la data înregistrării lor.