Reprezentanți ai Județului Maramureș au participat la a treia întâlnire transnațională de învățare a proiectului SIRM – „Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților”, care s-a desfășurat în perioada 5-6 iunie 2024, la Brindisi/Bari, în Italia.
Evenimentul a fost găzduit de Municipalitatea Brindisi, partener în proiectul SIRM, reunind reprezentanți ai partenerilor de proiect și părți interesate din fiecare regiune, pentru a face un schimb de bune practici cu privire la programe de adaptare și asimilare și de contracarare a izolării sociale a migranților, inclusiv sprijin informațional, psihologic, lingvistic, cultural, educațional și social.
Din partea Consiliului Județean Maramureș, la acest nou schimb de experiență pe tema migrației au participat doi membri ai echipei de proiect din cadrul Serviciului Diasporă și Relații internaționale, precum și doi reprezentanți ai factorilor interesați din județul Maramureș, respectiv un voluntar din partea organizației Crucea Roșie – Filiala Maramureș, precum și un reprezentant al Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Azil și Integrare – Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș.
Prima zi a întâlnirii a avut loc la istoricul Palat Granafei-Nervegna din Brindisi. Evenimentul a debutat cu o prezentare a gazdelor, care a oferit date interesante despre imigrația în Europa și regiunea mediteraneeană. Aceasta a fost urmată de introducerea a zece bune practici inovatoare din Italia, Irlanda, Slovacia, Polonia, România, Croația și Letonia, fiecare oferind abordări unice legate de problemele migrației și oportunități valoroase de învățare și transfer.
Reprezentanta Inspectoratului General pentru Imigrări – Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș a prezentat atribuțiile instituției la nivel central și regional cu privire la solicitanții de azil și refugiații sosiți în România, procedurile specifice legale din țara noastră, precum și programul de integrare care are în vedere cursuri de limba română, activități de cunoaștere interculturală, asistență psihologică și socială, consiliere medicală, activități educaționale, sprijin financiar, toate aceste servicii fiind acordate de specialiști de la nivel instituțional și ONG-uri partenere. Impresionante pentru audiență au fost mărturiile unui refugiat palestinian care s-a integrat cu succes în societatea românească.
La rândul său, reprezentanta organizației Crucea Roșie – Filiala Maramureș a dus în atenție acțiunile prin s-a asigurat un răspuns imediat la situația de criză creată de afluxul de refugiați din Ucraina, sosiți în Maramureș de la începutul războiului, din martie 2022. Prezența la punctul de graniță Sighet încă din ziua a doua a conflictului, acordarea de ajutor de primă necesitate precum mâncare, pachete de igienă, haine, carduri de telefon sau suport financiar sunt doar câteva exemple de acțiuni de urgență derulate de Crucea Roșie – Filiala Maramureș. De asemenea, au fost acordate servicii specializate pentru reconectarea familiilor, sprijin psihologic și instruirea voluntarilor, cursuri de prim ajutor, cursuri pentru mame și pentru îngrijirea copilului, caravana sănătății – acces la servicii medicale pentru cetățeni ucraineni.
După prezentările tematice din regiunile proiectului SIRM, a avut loc un atelier interactiv cu privire la modul în care bunele practici prezentate ar putea stimula integrarea socială a migranților în contextele locale. Această sesiune de reflecție a permis o înțelegere mai profundă a celor mai bune practici comune și a contribuit la identificarea de modalități pentru implementarea locală.
În a doua zi, partenerii SIRM și părțile interesate au explorat inițiative inovatoare de incluziune socială și integrare a migranților, în localitatea Bari. În primul rând, a fost vizitată Casa delle Culture, un centru polivalent promovat de Departamentul de Bunăstare al municipiului Bari și gestionat de două organizații sociale. Centrul își propune să sprijine incluziunea socială a imigranților prin oferirea de cazare temporară pentru 38 de migranți bărbați, căi de incluziune în muncă, ateliere de formare pre-profesională și activități culturale pentru a stimula implicarea comunității.
Apoi, partenerii SIRM au vizitat Vila Artemisia. Inițial un bastion al mafiei, Villa Artemisia a fost transformată de către o organizație socială într-o comunitate terapeutică pentru tinerele cu copii. Acum găzduiește „Academia Artemisia”, un model inovator de turism rezidențial și social, care oferă un nou început pentru tinerii adulți, inclusiv foști minori străini neînsoțiți, și care oferă servicii de ospitalitate.
Partenerii proiectului SIRM au apreciat oportunitatea de a afla despre diferite bune practici și de a vizita două inițiative exemplare din zona Bari. Schimbul de idei și experiențe nu doar că a inspirat noi perspective pentru integrarea migranților, dar a întărit și spiritul de colaborare între partenerii SIRM.
Consiliul Județean Maramureș implementează în parteneriat internațional proiectul SIRM – „Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților”, în perioada martie 2023 – mai 2027, cu finanțare în cadrul programului INTERREG EUROPE 2021-2027. Liderul de proiect este Agenția de Dezvoltare Regională Rzeszow din Voievodatul Podkarpackie (înfrățit cu județul Maramureș) alături de regiuni și instituții din Irlanda, Regatul Țărilor de Jos, Letonia, Slovacia, Italia, Croația, Polonia și România.
Bugetul total al proiectului SIRM este de 1.620.980 euro, din care bugetul Consiliului Județean Maramureș este de 140.370 euro. Finanțarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene este de 80% din bugetul total al proiectului, co-finanțarea națională acordată de guvernul României este de 18%, iar contribuția Județului Maramureș este de 2% din bugetul total al proiectului.
Comunicat de presă