În fiecare an, pe 26 aprilie, este marcată Ziua internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl, care amintește de producerea acestui accident nuclear istoric. De asemenea, această zi are ca scop prevenirea viitoarelor dezastre nucleare.
Explozia produsă la centrala nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste părţi întinse ale Uniunii Sovietice, în prezent teritoriile Republicii Belarus, Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei ţări au fost expuşi la radiaţii, aminteşte nationaldaycalendar.com.
Până în prezent, Cernobîl a afectat viaţa multor oameni din întreaga Europă. Se spune că zonele afectate de dezastrul de la Cernobîl vor continua să rămână astfel pentru încă cel puţin 150 de ani. Abia atunci vor putea fi din nou locuite corespunzător.
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va vizita astăzi, 26 aprilie, centrala nucleară inactivă Cernobîl din Ucraina, potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea Internațională pentru Energie Atomică, citat de News.ro. Rafael Grossi va conduce o misiune de experţi cu scopul de a accelera eforturile de prevenire a pericolului unui accident nuclear pe fundalul războiului din Ucraina.